Skip to content

sinemada reklam

56 replies · 1,209 views

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
May 05, 2004, 08:21 AM#11375

sinemada reklam

en sinir oldugum konulardan biri de bu. boktan boktan reklamlari utanmadan bi de dev sinema perdesinde göstermeleri. yani sinemaya yakışan reklam diye bi sey var. mesela istanbul film festivalini düsünelim. volkswagen reklami digerlerinin arasinda nasil da siritiodu "ben iyi reklamim" diye. yani bunu nasil anlamadiklarini anlayamiyorum. üzerinden 2 yil geçmesine ragmen hala bazi filmlerden once tofita reklami gorebilirsiniz.
gerçekten hiç bi boktan anlamayan bissürü tip var etrafta.
kizmaya basladim. yesile donuyorum...

ST
Strier
165 posts
May 05, 2004, 08:39 AM#11376

Güzel reklam kötü reklam bi tarafa sinemda reklam görmek istemiyorum ; mutlaka ticari olarak mantıklı açıklamaları vardır bu konunun ama sinemada film reklamı(fragman) gösterilmesinin ötesinde reklmam olmaması gerekir diye düşünüyorum; kendimi televizyonda film izliyormuş gibi hissediyorum , yakında aralara falanda sıkıştırıırlar ( film arası demiyorum onu yapıyor zaten bazıları; harbiden film kesilip reklam girdiğini düşünsenize) Para veriyorsun -yojimbo'nun dediği gibi kaliteli reklam olması lazım- bi de üstüne ipe sapa gelmez şeyler izliyorsun, her fil 15-20 dakika sonra başlıyor...Of allahım offf...

SH
shattimento
311 posts
May 05, 2004, 09:54 AM#11380

ya ben bu kadar katı düşünmüyorum.iyi çekilmiş bir reklamı sinema perdesinde görmek de çok hoş olabiliyo.Tek yapmaları gereken paragöz olmayıp,seçici olmak.Sinemada reklamın farklı bir boyutu da var ki bu çığrından çıkarılmaya,sömürülmeye çok müsait bir alan.Firmaların filme sponsor olması ve bizim filmde sürekli o ürünle, o markayla karşılaşıyor olmamız.Bkz.Minority Report-Pepsi (yeni Neslin Seçimi konseptini şaha kaldırmışlardı) neese,şimdi örnekleri aklıma gelmeyen ama izlerken gözüme takılan(sokulan mı demeliydim) markalar benim sinirimi bozuyo,çünkü ne yaptıklarını biliyorum ve kendimi kandırılıyor gibi hissediyorum.Hani reklam izlerken reklam izlediğimizin farkındayız eylem belli,ama film izlerken ben film izliyorum sen naaaapıyosun? reklam.Oldu canım!!

EV
evil willow
116 posts
May 05, 2004, 11:05 AM#11383

ışıklar sönmüş herkes sessizlik içinde fragmanları beklerken her gün tv de görüpte kapattığımız reklamlar sinemadada karşıma çıkıyor ya sinir oluyorum kardeşim ben oraya film izlemeye geldim reklam izlemeye değil eğer çok gerekiyorsa on dakika arada koysunlar(ben bu on dakika aralarada sinir oluyorum)hem kimsenin zamanını çalmazlar hemde isteyen oturup izler reklamları

CE
Cevat Kelle
174 posts
May 05, 2004, 11:35 AM#11389

Ben reklamlara külliyen karşıyım. Şu an için sinema bileti ucuz bir şey değil, en uyduruk yerde bile öğrenci 7-8 milyondan başlıyor. Bu kadar para verdikten sonra filmin başında yada arada reklam görmek bana enayilik gibi geliyor.

Kayıt Dışı Bilgi:

Bu arada reklamların benim için tek bir avantajının olduğunu da itiraf etmem lazım, bazı adı bende saklı arkadaşlarımla -hazırlanmaları bitmediği için- (Sİnemaya giderken niye süslenilir onu da anlamış değilim, sinemadan adam yada kız ile çıkan var mı aranızda?) filme geç kaldığımıda yedek bir süre olarak işlev görüyorlar, 5-10 dakika geç kalsak bile film başlamamış oluyor...

pan
pan
Forum Manager
2,664 posts
May 05, 2004, 02:27 PM#11414

ben reklamı o kadar da kötü bulmuyorum ama yojimbo'nun dediği gibi biraz daha ince işçilik, film seçimi falan olması lazım. sonuçta türkiye'de sinemaya giden kitlenin kültür düzeyinin, alım gücünün vs.'sinin yüksek olduğu billiniyor. nasıl pepsi sadece sinemada gösterilmek üzere reklam filmi çekiyorsa, diğer markaların da aynı mantığı uygulaması gerekiyor. sinemada gösterilecek film hem kısa olmalı, hem özgün olmalı ve bana sorarsanız gösterilecek filmin türüne bile uygun olmalı.
benim için reklam filmleri de birer sanat parçası. hepsi değil tabi ama bazıları gerçekten öyle ve bu sınıfa giren filmleri izlemekten büyük keyif de aldığımı itiraf etmeliyim.
daha söylenecek şeyler var ama canınızı sıkmayayım.

CA
caggins
472 posts
May 05, 2004, 11:13 PM#11453

Saçmalamayın arkadaşlar sinemada reklam verilmesi bir kroluktur, versinler de iyi versinler demek ayrı bir kroluktur.
Sinema ayrı bir şeydir, para verirsin, özel zaman ayırırsın, ışıklar kapanır ve filmden başka hiçbirşey yoktur sinemada, kendini bu dünyadan soyutlarsın sinemada. Ben bunları reklam izlemek için yapmıyorum...

Lütfen yapmayın yaaa!!!

SH
shattimento
311 posts
May 06, 2004, 05:53 AM#11454

E ben kıroyum o zaman..(böyle ı ile yazınca daha da kıroyum)
Bırağğ allaaağğnı seversen :)
Neden mevcut durumdan ve şartlardan bahsetmiyoruz,o sinemalar o sinemaya gelenlere kestikleri biletlerden daah fazlasını o reklamlardan kazanıyorlar.Ve kalkınabilmek için buldukları yegane yöntem bu.Hani yapmak zorundalar yapıyolar bari gerçekten sinematografik bi anlamı olan ,akıllıca düşünülmüş, iyi çekilmiş şeyleri izleyelim diyoruz.Ki ben gerçekten iyi reklam izlemekten zevk alıyorum.(neden zevk almıyım ki,adamlar bağımsız bir filmin iki katı bütçesiyle manyak ekipmanla,-hani Türkiyeye ilk xxx kamerayı biz getirdik tripleri falan bile atıyolar-30 sn 'lik reklamlar çekiyolar.)Bu durumda yine kıroyum.
Hani baska bi yöntem varsa.
Sorunumuz ne biliyo musun,biz o iyi çekilmiş olanlarından bahsediyorum reklam olarak bakmıyoruz,iyi çıkarılmış işler olarak bakıyoruz.
Yoksa sinemaya reklam izlemeye gidiyorum gibi bi tavrım yok .

HE
herrrender
148 posts
May 06, 2004, 06:17 AM#11455

reklamlar

Sonuçta reklam'da bir iletişim şekli. Filanca ürünümüz çıktı, alın bakın şeklinde.

SH
shattimento
311 posts
May 06, 2004, 06:34 AM#11456

Yok işte benim demek istediğim ürünün hiiiçte umrumda olmadığı

HE
herrrender
148 posts
May 06, 2004, 07:22 AM#11457

reklam

Reklam, iyi olsun kötü olsun seyretmek zorunda bırakılma yada seyir esnasında konunun uzunca bir süre veya sık sık kesilmesi durumu beni rahatsız ediyor.

Sinemada yada medyanın diğer kesimlerinde yayınlanacak olan reklam konusunda seçici olabilecek kadar gelişmedik.Reklamveren maliyeti ucuz tutmaya bakarken, yayınlayan mümkün olan en fazla parayı kazanmaya çalışıyor.O yüzden değişik kalitede reklamlar heryerde yayınlanıyor.

Ancak reklamın medyayı besleyen ayakta tutan bir kaynak olması, onca prodüksiyon firması, tvsi, radyosu, gazetesi,emekçisi, yeni mezunlara iş kapısı olması,piyasayı canlı tutması açısından tadı kaçırılmadığı sürece çok da sorun değil.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
May 06, 2004, 09:57 AM#11473

reklamda seçicilik olayını şu ana kadar ntv ve cnbc-e (bir nebze de olsa) başarıyla uyguluyor...sinemada niye aynı şey olmasın?

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
May 06, 2004, 11:03 AM#11476

ne krolugundan bahsediosun... dunyada sadece turkiye'de sinemada reklam gosterilmio ki. yerlesmis bi sistem bu. hatta en iyi sinema reklamlari kategorisi var reklam yarismalarinda. zaten benim bu konuyu açmamin sebebi de bu. kaliteli islerin yapilmamasi, daha da kotusu neredeyse diger tüm dallarda oldugu gibi el yordamiyla yapilmasi rahatsiz edici. yoksa sinemada reklam olur. ustelik çok iyi olur.
yani bilmeden sallamak kroluk oluo burda biraz...

EL
eliza bennet
396 posts
May 06, 2004, 11:29 AM#11480

Evet kırolar kervanına bende dahil oluyorum bu duurmda.

festivaldeki Cart Finans reklamındaki dörtlüyü hayatı boyunca görmek istemeyenler epey kabarıktır ama VW reklamı için aynı şeyleri duymadım.

Şimdi film başlamadan önce veya arada tv'de izlemediğimiz filme giren izleyici kitlesinin tercihi doğrultusunda reklam izlemeye itirazım yok.

Ayrıca Shattimento çok iyi bir noktaya el attı bu arada. Ne o filmin içinde sözüm ona belli belirsiz reklamlar. Hani müzik videoların içine de koyarlar ya onlardan "çaktırmadan". Ben asıl onlara sinir oluyorum. Gerçekten belli belirsiz yapılırsa veya filmin komedi yapısı içerisinde esprili olarak yerleştirilirse (örn.George of the Jungle)ona birşey demem ama maalesef genellikle öyle olmuyor.

SH
shattimento
311 posts
May 06, 2004, 11:35 AM#11482

ya işte ben onlardan bahsediyorum,asıl beni rahatsız eden,iradem dışı olan ve beni enayi yerine koymaya çalışan,bu yüzden de daha da çok gözüme bakanlar,reklam demiyelim ama reklam amaçlı yapılan bu pazarlama yöntemi (bunun terminolojide bi adı var ama ben çıkaramııciim şimdi)

You need to log in to post a reply.