Skip to content

sinemada reklam

56 replies · 1,209 views

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
May 07, 2004, 12:21 PM#11545

ben de şunu sorayım o zaman...

sinemada gösterilen bir fragmanla reklam filmi arasında biçim olarak ne fark var?

ikisi de bir pazarlama stratejisi,ekonomik amaçlı "filmcik"ler...
şayet caggins veya rai çıkıp da sinemada reklam izlemek kroluktur deyip de "geçenlerde sinemada bilmem ne'nin fragmanını izledim çok güzeldi..vs.." derse abes bir durum oluşmuş olmaz mı?

RA
rai
645 posts
May 07, 2004, 12:45 PM#11546

biçim değil ama içerik olarak ciddi bir fark var. lokanta menüsünde yemek resimlerinin bulunmasıyla çıplak kadın resimlerinin bulunması arasında ne kadar fark varsa o kadar var. ikisi de resim ama değil mi? ikisi de tüketimi arttırmaya yönelik değil mi?

pan
pan
Forum Manager
2,664 posts
May 07, 2004, 12:56 PM#11547

rai diyor ki her ürünün tanıtımı o ürünün tüketildiği mekanda yapılmalı. yani bir biçimde fragmanlara, yani film reklamlarına sinemada karşı değil. öyle mi? demek ki kimi bünyeler de sinemada fragman/reklam gösterilmesine içeriği dahilinde ikna olmuş.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
May 07, 2004, 01:09 PM#11548

meraklı çocuk:yani şimdi onlar da mı kıro oldu anne?
sinirli anne:sus,sus...karışma herşeye...yoksa rai amcan iğne yapar sana...

SH
shattimento
311 posts
May 07, 2004, 01:28 PM#11549

ya kimsenin bir şeye ikna olması gerekmiyor ki.hem ben kendimi tam yeldeğirmeni gibi hissetmeye başlamıştım.Rai kendini sisteme karşı ikna olmamaya direnen don kişot ilan edince:)

şimdi toparlayalım:
ben sinemada reklam gösterilmesinin en azından sinemaların batmaması,ve daha çok film izleyebilmemiz adına günümüz şartlarında bir zorunluluk olduğunu ve yayınlanacaksa bari gerçekten teknik-görsel-işitsel anlamda iyi çekilmiş bişeyleri izlemek istediğimi söylüyorum.ve bu noktada beni reklamın içeriğinin hiç ilgilendirmediğini(ha reklam amacına ulaşmışmı diye düşünürüm bu benim özel ilgi alanım,herkes için dikkate değer değil)tekrar söölemek isterim.
ha bi de reklam gösterimine toptan karşı olan bi grup var onlar da zaten sanıyorum reklam olgusu ile de problemliler ve para verip sinemaya girince zaten normalde de irrite oldukları reklamı görmek istemiolar.(e siz de doorusunuz bu anlamda)

peki biz neyi tartışıoduk:)

hah! hatırladım,siz biz kıroları toptan reddetmiştiniz.dooru ama bööle düşününce bize hak vermiyomusunuz.
konu ikna etmek diil tekrar söylüyorum,farklı yerlerden bakıyoruz,iiki de siz ordasınız biz burdayız,herkes aynı taraft aolsa dünyada denge diye bişi olmazdı.

Buyrun...

RA
rai
645 posts
May 07, 2004, 01:29 PM#11551

ben kro kelimesini benimsediğimi söylemedim. yukarıda belirttiğim ikna derecelerinden herhangi birinde bulunan bünyeleri hor görecek bir atıfta da bulunmadım. susun yoksa iğne yaparım da demedim :) yalnızca 10 milyon verdikten sonra "senin paran yetmez, bize biraz daha lazım"(ki bence külliyen yalan) diyerek 10 dakika da reklam izlettirilmesine bu meşruiyeti böyle kayıtsız şartsız hemencecik vermenize, hatta bünyenin bunu arar vaziyete gelmiş olduğunun dile getirilmesine şaşırdığımı söyledim. her ürünün tanıtımının o ürünün tüketildiği mekanda yapılması gerektiğini de söylemedim. yalnızca arada içerik açıdan önemli bir fark olduğunu söyledim.

diğer yandan evet belki bir ikna katmanı daha açarsak orada daha az kremlisinden bir yer de benim bünyeme uygundur. sonuçta havasız bir kürenin merkezindeki kum taneciği ya da yörüngesiz bir gök cismi değilim.

konuyu iknaya indirgeyerek tartışmak zorunda kalmam zaten "siz orda biz burda, bir denge kuralım güzelce ortaya" dünyasının çoktan yıkılmış olduğunu örnekler sanırım. alternatif bir ekonomik sistem ve onun sürdürülebilir bir gerçekliği ortada yokken bir denge olduğundan ve bunun korunması gerektiğinden bahsetmenin "tırnak içinde karşı" tarafın aslında ne kadar büyük bir hata yapmış bulunduğunu farketmiş olduğuna dair bir itiraf olarak alıyorum. tartışmayı biz daha güzel reklamlar istedikçe daha çoook gökdelenler yıkılacak gibi bir yere getirmekten artık çekinir olduğum için olayı iknaya indirgedim.

bu arada bünye lafını jon irenicus' dan kapmıştım. pek severim kullanmasını.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
May 07, 2004, 02:12 PM#11554

arasinda içerik farki oldugunu soylemissin ama bu farkin nasil bir etkisi oldugundan bahsetmedigin için insanlar "ürünün tanıtımının o ürünün tüketildiği mekanda yapılması gerektiğini" dusundugunu dusunmusler sanirim...
madem oyle demiyosun, o zaman bu konuda ne diyosun? yani sinemada vizyona girecek filmlerin satısa yonelik reklami yer alabilirken otomobil reklaminin yer alamamasinin sebebi ne?

RA
rai
645 posts
May 07, 2004, 02:31 PM#11558

rai önceki mesajında taktiksel bir geri adım atarak wrote:
diğer yandan evet belki bir ikna katmanı daha açarsak orada daha az kremlisinden bir yer de benim bünyeme uygundur.

bir soru da ben sorayım. kültürle lifestyle arasında bir fark var mı? varsa ne? buradaki contextimiz hangisi kültür mü lifestyle mı?

SH
shattimento
311 posts
May 07, 2004, 02:32 PM#11559

sevgili rai,
ben denge derken kabul ediyorum mübalağa yaptım da o şakayla karışıktı,şu platformdaki farklı görüşlerin yarattığı dengeden bahsediyodum.birden kastını aşdığını farkettim ciddi bir algılamayla okunduğunda.(ben ööle yazmamıştım.)
hani konuyu açmak istesek tüketim kültürüne kadar hatta bunun da ucu paris sokaklarında kaldırım ve sokak lambalarının yapımına kadar varır ki zevk alırım başka bi topicte tartışmaktan.
da burada realiteden bahsediyoduk,günümüz şartlarından.
birisini birşeye ikna etme olgusu bana anlamsız geldiğinden tartışmada kimse kimseyi ikna etmeya çalışmasın dedim. tabi eğer savunduğun birşey varsa ikna olma lütfen ne ikna olcaksın.
ben bu nu demek istedim ama heeeheeeyyy.

RA
rai
645 posts
May 07, 2004, 02:47 PM#11562

zaten ben de kimseyi ikna etmeye çalışmadım ki. zira burada ikna olunan şey olgunun ta kendisi. iktidar (kimse bu adamlar artık) ve jokeri reklamcılar elele vermiş bizi kandırıyor ikna ediyor siz gelin ben sizi daha güzeline ikna edeyim gibi bir fikrim yok. komik olur zaten bu kısım. başka bir topicte tartışmak konusuna gelince. printerson ve ben bu eşiği ne zaman yoklasak acayip çapsız tepkiler ve cevaplarla illallah dedirttirildik. elim varmıyo artık. şu tartışmayı bile olabildiğince naif götürmek için yırtınıyorum.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
May 08, 2004, 11:20 AM#11581

hürriyeti protesto ediyorum...
ben rakı içerim...

CA
caggins
472 posts
May 08, 2004, 05:10 PM#11596

Bir süredir giremediğim için gelen cevapları takip edememişim, ancak yazdığım mesajın akabinde yoji nin bahsettiği tüm dünyada böyle ne anlama geliyor?

okur okumaz "ha tamam o zaman cahilliğimi mazur görün" mü demeliydim, ben olması gerekenden bahsediyorum, sinemada reklamın gerekliliği nedir ki şiddetle savunuyorsunuz. Ayrıca ben dünya da sinema işletmeciliği böyle bizde de böyle olmalı demiyorum ki, maddi nedenlerden de olsa dünyadaki pek çok ülke insanından daha şanslıyız bu konuda hatta.

Fragman konusuna gelince, bir filmin varlığından haberdar olmamız açısından tabii ki gerekli bir hadisedir. Bir otomobil satışıyla, sinema tanıtımını aynı kefeye koyan zihniyet nedir öyleyse.

Reklam izlemek istemiyorsan DVD seyret, madem dvd sinemanın yerini tutabiliyor, sırf reklam izlemek için mi sinemaya gidiyorsunuz sayın android orasını pek kavrayabilmiş de değilim.

reklamcı olsaydım belki reklam izlemek isteyebilirdim ama çoğunluk gibi ben de reklamcı değilim ve bana zorla reklam izletilmesini istemiyorum bu son derece insani bir taleptir.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
May 10, 2004, 08:10 AM#11610

caggins wrote:

reklamcı olsaydım belki reklam izlemek isteyebilirdim ama çoğunluk gibi ben de reklamcı değilim ve bana zorla reklam izletilmesini istemiyorum bu son derece insani bir taleptir.

bence tartismadaki genel sorunlardan biri de bu. ben reklamci oldugum için reklami sevmiyorum. reklami sevdigim için reklamciyim. bunu da sundan soyluyorum. bazi insanlar reklam geniyle falan doguyor saniyorsaniz, hayir öyle olmuyor. bence sizin de içinde bulundugunuz bir azinligin aksine insanlar reklam izlemeyi seviyor.

kro olmaya gelince, sinemada reklam kroluktur beyanindan sonra soyle dusundum: bunu soyleyen kisi ya sadece türkiye'deki sinemalarda reklam gosterildigini saniyor, ya da biraz fazla heyecanli. gereksiz bi sekilde boyle fevri bi açiklama yapbilecegini dusunmedigim için de tabii ki bilgi eksikligine verdim.

o halde gerekçelerini merak ediyorum. yani senin hosuna gitmiyor diye reklam yayinlanmasin mi sinemada? adam sana fikrini sormadigi için mi kro? neye gore karar verdin bunun kroluk olduguna? adam yeteri kadar kazaniyor, reklam gostermeye gerek yok mu yani? bunu soylemek de saçmalik olur. sonuç olarak adamin para kazanmasina kimse karisamaz. ayrica bu her zaman sinema sahibiyle de alakali degil. bastan filmin yapimiyla ilgili olanlari ne yapicaz o zaman? bir çok reklam da filme özel. mesela matrix'de yayinlananlar. yani bastan warner bros'un o.k. verdigi isler. tofita'yla bitmio bu is sadece.

bence bu isin nerelere kadar uzadigini unutuosunuz. tamamen para üzerine kurulu bi sektorde reklamin yer almamasi gibi bi tartisma olmasi bile garip.

utopyami savunuyorum dersen de... biraz sakin savun derim. kimse senin ütopyani desteklemiyo diye kro olamaz.

caggins wrote:

Reklam izlemek istemiyorsan DVD seyret, madem dvd sinemanın yerini tutabiliyor, sırf reklam izlemek için mi sinemaya gidiyorsunuz sayın android orasını pek kavrayabilmiş de değilim.

bu konuya gelecek olursak... elbette ki sinemaya reklam izlemek için gidilmiyor, burda bahsi geçen durum "eger sinemada reklama bu kadar karsiysan, koyarsin tepkini, gitmezsin sinemaya." denilmesidir. yoksa dvd bu konunun alternatifi olarak sunulmamis zannedersem. bunun yerini içinde reklam olmayan herhangi bir kaynak alabilirdi.

fragmana gelecek olursak, fragman reklamdir. bilgilendirici olmasina ragmen, tamamen satisa yonelik bir uygulamadir. sirketler tonlarca para dokerek, daha fazla para kazanmak için yaparlar bu isi. ustelik sadece sinema da kullanilmaz bu kampanyalar için. yani is sadece fragmanlarla bitmez. billboard, tv ve internet siteleri gibi mecralari kullanirlar. sadece bilgilendirmek için olsaydi çok daha sade olmalari gerekmez miydi?

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
May 10, 2004, 10:04 AM#11613

yojimbonun son paragrafta yazdıklarına bir küçük ekleme yapayım.fragman bilgilendiricidir evet,reklamlar da bilgilendiricidir.yani fragman reklam ayrımı yapmaya kalkışanların karşısına büyük bir problem olarak çıkar bu durum.

bir de bizim ülkemize has olmayacak şekilde reklamlar seviliyor...
g.a.g. ve benzerleri(mesela pack shot) deli gibi izlenmiyor mu yurdumuzda?

You need to log in to post a reply.