Skip to content

sinemada reklam

56 replies · 1,209 views

CA
caggins
472 posts
May 10, 2004, 08:29 PM#11631

yojimbo wrote:

bence tartismadaki genel sorunlardan biri de bu. ben reklamci oldugum için reklami sevmiyorum. reklami sevdigim için reklamciyim.

Asıl sorun da burada zaten. Sen sevdiğin için normal diyorsun bense sevmediğim için anormal diyorum. Bu ikimizin de kişisel görüşü sonuçta burada kimse çıkıpta sen doğrusun sen yanlışsın diye hakemlik yapamaz ki. Ben olmaması lazım diyorum sen oluyor diyorsun bu bizi biryere götürmüyor zaten. Benim sorum "olmasının gerekliliği nedir?" Yoksa olduğunu bende biliyorum sonuçta reklamın amacı da bellidir.

Mayıs sıkıntısının fragmanı yok mu? adam para kazanmak için mi yapıyor filmlerini ki benim fragmandan anladığım o sinemada haftaya hangi fimin oynayacağı dır.

SH
shattimento
311 posts
May 11, 2004, 06:41 AM#11638

ya çok vaktim yok, sadece mayıs sıkıntısı olayını cevaplayayım. Adam filmini para kazanmak için çekmiyor olabilir ama dağıtımcı para kazanmak istediği için sinemalarda o film gösterime giriyor,ve yine sadece dağıtımcının bu para kazanma arzusu yüzünden sen o filmi izleyebiliyorsun.Yoksa çeker ,evinde arkadaşlarına filmi gösterir,başka bir yol bulamaz,sen de böyle bir filmin varolduğunu hayattta bilemezdin nokta

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
May 11, 2004, 07:07 AM#11639

yukarda da soylemisler ama bir ulkenin ulusal kanallarinda reklamlarla ilgili programlar donuyor ve bu programlar izleniyorsa bu biseylerin gostergesi olmalidir. o yüzden bu durumu 2 kisinin kisisel fikirlerindeki açmaz olarak görmüyorum.

mayıs sıkıntısı gibi ince bi ornek vermissin. gerçi mayıs sıkıntısı gibi bi film bir ulkenin sinemalarinda gösterime giren filmlerin genelini ne kadar temsil eder bilmiyorum. ama ybu konuda da sunun farkina varmak lazim. o fragmanlarin senin için ne ifade ettiginin onemi yok. onemli olan o reklamin gerçekte neden yapildigi. sence para kazandiracagi dusunulmeyecek olsaydi o fragmani, birak fragmani, o filmi yayinlarlar miydi? belki sen orda para kazanma amaci gütmeyen bir sinemacinin filmini görüyorsun ama baska insanlar, haftaya boyle sanatmanat bi filme mi gitsek acaba diye dusunebilirler.

yani sonuçta ulasilan nokta, parasini haftaya neye harcayacagini bilmeyen bir grup potansiyel seyirciye, sirketinin filmlerinden birini sevdirmek, akabinde de seçtirmek. ha kimi sanat ayagina gider. kimi yeni bisey gormek için gider. kimi de o film niye odul almis acaba diye gider. ama o fragman kendini seyirciye begendiremezse kimse o filme gitmez.
bu da boyle biline.

pan
pan
Forum Manager
2,664 posts
May 11, 2004, 11:23 AM#11643

caggins demiş ki:

Asıl sorun da burada zaten. Sen sevdiğin için normal diyorsun bense sevmediğim için anormal diyorum. Bu ikimizin de kişisel görüşü sonuçta burada kimse çıkıpta sen doğrusun sen yanlışsın diye hakemlik yapamaz ki. Ben olmaması lazım diyorum sen oluyor diyorsun bu bizi biryere götürmüyor zaten. Benim sorum "olmasının gerekliliği nedir?" Yoksa olduğunu bende biliyorum sonuçta reklamın amacı da bellidir.

asıl sorun bu değil aslında. asıl sorun ve hatta bu topic'in bu kadar hararetlenmesindeki sorun sizin "sinemada reklam seyretmekten kendince hoşlanan" bir grup insanı "kro" olmakla suçlamanızdır. haliyle biz de krolukla suçlandığımız için bir takım yorumlarda bulunmak ve cevaplar yazmak durumunda kaldık. Siz reklamları sevmiyorsanız buna kimsenin itirazı olamaz. bu kişisel bir tercihtir. ama görünen o ki sizin reklam sevenlere itirazlarınız var; üstelik biraz da sert ve yakışıksız bir üslupta ifade etmeyi seçiyorsunuz.
ayrıca genel olarak bu başlıkta siz şimdiye kadar agresif bir tavır sergilediniz. yukarıda belirttiğiniz gibi sadece "olmasının gerekliliği nedir?" tarzında bir soru sormuş olsaydınız bu kadar dalgalanma yaratmazdı...

ayrıca:

Reklam izlemek istemiyorsan DVD seyret, madem dvd sinemanın yerini tutabiliyor, sırf reklam izlemek için mi sinemaya gidiyorsunuz sayın android orasını pek kavrayabilmiş de değilim.

şeklindeki cümlenize; yojimbonun verdiği cevabı uygun buluyor altına imzamı basacağımı da ekliyorum.

RA
rai
645 posts
May 11, 2004, 12:30 PM#11647

Kaiser geziye çıkmadan önce, "bütün kuşbeyinli uyruklarını yıkanmış paklanmış olarak" görsün diye, nazırları, gözcüleri, teşrifatçıları Almanya' nın dört bir yanına haber saldığında, Kaiser' in buyruklarına göre düzenlenmiş uydurma bir hayatı yaşamaktansa kendi oyunlarını sürdürmek isteyen çocuklar direnir, yıkanmak istemezlermiş.

ünsal oskay

http://www.tuketicisikayetleri.com/complaints.asp?complaint\_target\_id=86L86U31KJYANPVTbU25KII12EGQcMZNRc2OX6Q0ZKHFb1U9Z9TUDcQH9IU5M3CNVLV1

HE
herrrender
148 posts
May 11, 2004, 01:12 PM#11654

kaiser

Rai nin yazdıgı kaiser örneği memleketimdeki tüm teftişler ve geziler için aynen uyduğundan bizde yıkanmayıp akırı gözüksek mi acaba ehehe

SH
shattimento
311 posts
May 11, 2004, 03:56 PM#11686

aaahhhh Ünsal Hoca aahhhh!!!

bide konuyla alakasız ama Ünsal Hoca'dan bi alıntı da ben yapcam
" .....çocuklar için erik çalıyor diyorlar.Oysa dünyadaki tüm erik ağaçları çocuklarındır"

tabi bunları anlatırken yanında olmalı ve gözlerinin nasıl dolduğunu da görmelisiniz.

bu şikayet eden arkadaş konusunda da bizim bunun bu şekli ile onayladığımızı düşünmediniz di mi?Nolur düşünmedik deyin çünkü monolog olacak o zaman şimdiye kadar tüm söylenenler.
savunduğumuz düşünce şudur:
Madem reklam olacak,bazı şartlardan dolayı olması gerekiyor,o zaman iyi reklam olsun.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
May 12, 2004, 06:59 AM#11699

bu alintidan anladigim kadariyla sizin için sorun zaten o reklamin nerede oldugu degil, sadece var olmasi. o zaman ha sinemada olmuş ha televizyonda, fark etmemesi lazim di mi? "yikanmiyoruz ama kisa bi dus yikanmak sayilmaz" gibi bi durum yok yani?

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Jul 09, 2004, 12:29 PM#13025

şu alıntıyı fida filmin sitesinden aldım

"Tutsak izleyici" olarak tanımlanan sinema seyircisine, reklam yayını sırasında kaçamayacağı tek medya ortamını sunan Fida Film; reklam filmi gösteriminin yanısıra dia gösterimi ve çeşitli promosyon faaliyetleri gibi zengin hizmet seçeneklerini de sunmaktadır.

tutsak izleyici...

SH
shattimento
311 posts
Jul 12, 2004, 11:40 AM#13082

ya aslında buna çok takılmamak gerekiyor.(yine tepki çekicem ama genelde ahlaki açıdan ,enseyi karartıp da düşününce olmaması gereken,hatta bunu yaptığımıza belki de bir şekilde utandığımız-insanlık adına-,ama işin tam da göbeğinde olduğumuz bir pislik bu) her meslek kendi terminolojisiyle konuşuyor ve evet pazarlamada da bööle bi durum var.

bööle insanlara o ürünü satmak için ikna edilesi ,bilinçaltı ele geçirilesi yaratıklar olarak bakma ,nerde yakalarım nerde tuş ederim,nerde beni izlemek zorunda kalır,nerde o bile farketmeden bilinçaltında yer ederim,nerde onu motive eder,gururunu okşarım ve nerrrrrde beni ama illa da beni almak zorunda kalır durumu.bir zaman sonnra otomatik olarak bu kanala girdiğinizi bilincinizin her konuda bu işi çözümlemeye yöneldiğini farkediyorsunuz.

evet ben bir sinema izleyicisi olarak tutsak izleyici tabiriyle nitelendirilmekten nefret ediyorum,ama pazarlamacı olarak da bunun çok etkili bi mecra olduğunu ve reklamlarımızın niş bi kitleye ulaşabilmesi için en etkili mecranın sinemadaki o tutsak izleyiciler olduğunu da biliyorum.(haaa burada daha yumuşak kelimeler kullanılabilir mi? Rencide olunulmasın diye -genelde tüketici derler/bakın hakimiyet daha insanda gözüküyor işi satanda değil,bu biraz gurur okşayan bi kelimedir,tüketici olunca hakimiyet sizde ,seçme hakkı sizde zannedersiniz-tabii kullanılır.Ama ne fark eder????)Bu bir kısır döngü ve ben ve benim gibi düşünen birçok arkadaşım da boğazımıza kadar bu pisliğin içindeyiz...

daha burda tartışılası çok sey var amaa neese.Benimki biraz itiraf gibi oldu.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Jul 12, 2004, 12:07 PM#13084

bence iş sinema seyircisine kendini sevdirebilmekte. zaten bu yüzden sinema çok riskli bi mecra.
şöyle ki, tofita gibi "beyinoyan" bi reklamı yayınlarsan sinemada sürekli, tutsak seyirci mutlaka ki senden nefret edecek, böylece sinemalara döktüğün milyonlar da bi tarafına kaçacaktır.
ancak şöyle muhteşem çekilmiş bir reklam görsek sinemada. hatta sadece sinemada anlaşılacak bi esprisi olsa, çıktığımızda "vay be, ne biçim iş yapmışlar, hem de sinema için düşünülmüş sadece. helal olsun çocuklara" desek, işte o zaman biz milyonlarımızı akıtırız o markaya.
bu nedenle sinemaya reklam vermek, "herkese veriyoruz, sinemaya da verelim" demekten biraz farklı olmalıdır.
zira sinema seyircisi zekidir. sinema seyircisi çalışkandır...

SH
shattimento
311 posts
Jul 12, 2004, 12:22 PM#13090

işte sen tutsak seyircinin zeki olduğunu,belli bi beğeni düzeyi olduğunu savunan reklamcısınn...onlara göre iş çıkarma niyetindesin ve haklısın.
eeee ben de tutsak izleyiciyi bir şekilde yakalamak isteyen reklam verenimmm...(bak yine yakalamak dedimm)

burada işte biraz önce bahsetmeye çalıştığım nokta hani innnsann değil de tüketicisin.seni biz bi şekilde yakalamaya çalışıyoruz.senn çok zekice trikler bularak sinema seyircisini "bak ne kadar zekiyim ,bööle bi ayrıntıyı yakaladım,güldüm ve eğlendim dedirterek gururunu okşayabilirsinnn.Ama sonuçta yine hepimiz aynı şeyi yapmaya çalışıyoruz....bu ürünü satıcazz sana"
Çok estetik ,zekice işler çıkarabiliriz..Ama bence reklam olgusu ve kullanılan yöntemler hiç etik değil./ama dediğim gibi kullanıyorum.

You need to log in to post a reply.