Skip to content

Matrix Revolutions

63 replies · 827 views

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Nov 08, 2003, 04:50 PM#6538

caggins wrote:
toplam 15 milyon verip de bir bilgisayar oyunu seyretmek istemem sinemada ben gerçek hikaye isterim

gercegi nasil tanimlarsin? bu hikayeyi gercek yapmayan nedir? bana gercek bir film hikayesi anlatir misin?

acikcasi ben filmin devami cekilirse hic de rahatsiz olmam, aksine hosuma bile gider. Merovingian'in oykusunu anlatan bir film yapilabilir mesela, ben bunu izlemek isterim.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Nov 08, 2003, 04:58 PM#6539

ha bu arada tum hayatin bir oyun, insanlarin da oyundaki non-player karakterler oldugunu iddia eden ve bu iddiasini gunluk hayatimizdan ve tarihten cimbizla cekip cikardigi ayrintilara dayandiran bir filmden daha ne felsefesi beklenir.

CA
cassandre
36 posts
Nov 09, 2003, 02:02 AM#6541

caggins wrote:
ben ayrıca öle ağır olsun falanda demiyorum ama bu cümle beni ne düşündürdü ne birşeyin farkına vardırdı ne de filmle bir ilgisi vardı ne gerek var bu kadar üstünde durmaya. Ayrıca neo isa olduğuna göre sentineller ne yani niye neonun gücü bunlara yetmiyo sentineller tanrı mı. film bir sonuca vardımı.

Bu cümle sana bir şey ifade etmiyor çünkü anlamamışsın sen filmi. film ile ne ilgisi oldugu ise açıkça ortada. kahin bu cümleyi soyluyor başından beri ve neo'nun kaynağa (source) dönmesi, bu seçimi yapması için seçimini etkilemeden verilebileceği en büyük tüyoyu veriyor. yani şimdi caggincim sence adamar ekrandan akan matrix kodları için bile sanskrit advisor tutmuslar ve geri kalan her şeyi koy vermişler oyle mi? gerçi programlamadan hiç çakmadan bu filmin tamamını anlamını beklemiyorum ama lutfen hunharca eleştirmeyi bırak.
sentinellerin tanrı olma mevzuuna gelince, neo 'the one' olarak bir takım mistik güçlere sahip matrixte ve real world'de. adam kodu okuyabiliyor ve kendi enerjisini kullanmayı biliyor. enerjisini kullanarak kodu degistirip bir takım seyler yapabiliyor. aynı şeyi gerçek dunyada mistik enerjisi ile gerçekleştiriyor. EMP'leri hatırlıyorsun degil mi sentinelleri durdurabiliyor bu enerji ama nereye kadar. neo da bi kısmını durdurdu makine şehrinin barikatlarında ama nereye kadar.
filmin sonucu ise gayet net ve ortadaydı sen ne bekliyordun ki? adamlar sana 3 filmde 6 aylık bi donemi gosteriyorlar. animatrix ile destekleyerek makineler ile insanların nasıl savaşa başladıgını ve ilk barışın nasıl saglandıgını goruyorsun. yoksa neo'nun tanrı gibi tum makine ırkını ortadan kaldıracagını yada kendi bilinç duzeyine ulasmıs mekanik canlıları köleleştirdiğini mi gormek istiyordun.
sonra bir de vaçovskiler karamurat izlesin olayı var. kardeşim kabul ediyorum bende çok sıkıldım aşk sahnelerinde ama bir kolaj(gunluk hayatimizdan ve tarihten cimbizla cekip cikardigi ayrintilara dayandiran bir filmden*pumpkin king ;) ) film izliyoruz orada hikayenin destansı,epik bi yanı olmak zorunda.
sonuçta bana bi mantık hatasi gosterirsen filmde ya ben göt olurum ya da sana açıklamaya çalışırım..

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Nov 09, 2003, 03:55 PM#6543

Pumpkin King wrote:
ha bu arada tum hayatin bir oyun, insanlarin da oyundaki non-player karakterler oldugunu iddia eden ve bu iddiasini gunluk hayatimizdan ve tarihten cimbizla cekip cikardigi ayrintilara dayandiran bir filmden daha ne felsefesi beklenir.

imza

EL
ElminsteR
46 posts
Nov 10, 2003, 08:22 AM#6546

Evet ama?

Pumpkin King Matrixle ilgili söylediklerine katılmamam elde değil. Açıkçası ben de filmi beğenen grubun içerisindeyim ama senin söylediklerin pek te yeni değil. Bizler zaten en başından beri bu filmi çizgi romanlara ve bilgisayar oyunlarına olan yakınlığından dolayı sevmemiş miydik? İlk filmde trinitynin ve neonun (ki 3.filmde de var) dizlerinin üzerine inişleri duruşları hangimize çizgi roman karelerini hatırlatmıyor? Ancak benim eklemek istediğim bir şeyler var. Malesef 3. filmin sonu çok beklenebilir bir biçimde bitti. Oysa ben bu forumda matrix içinde matrix tartışmaları ve çok daha heyecanlı finallerin tartışıldığını hatırlıyorum. Aslında söylemeye çalıştığım bizlerin düşündüğü finaller sanırım çıkandan fikir olarak iyidi ya da bize daha yakındı. Dış dünyanın gerçekten dış dünya olduğu gerçeği ile neonun sentinelleri durdurabilmesini de mistik bir güce bağlarsan bu en iyi halde bile alışıldık oluyor. gene de filmi beğenmediğimi söylemiyorum ama sonu belki de beklenti yüksekliği nedeniyle keyif vermedi bana.

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Nov 10, 2003, 08:45 AM#6548

hafta sonu gittik filme. 2'den daha iyiydi bence. savas sahneleri muazzamdi! götümüz düstü yani. pumpkin'in dedigi özel hareketler olayina bi süredir ben de takiliodum ama ben bunu buyuk bir planin bir parçasi oldugunu degil, filmi ucuzlastiran ticari bir uyaniklik oldugunu düsünüyorum. pumpkin'in adventure'larla benzerlik gösterio dedigi kisimlar hakkaten benzerlikler gösterio, inkar edemem ama filmin sonunda böyle bir noktaya baglanmamis olmasi benim için bu tezi çürütüo. çünkü boyle bi mesaji kendiliginden alabilecek insanlarin sayisi, esas hedef kitlenin sayisina göre çok düsük. sayet böyle bir gönderme göstererek yapilmis olsaydi filmde(existenz'deki gibi), o zaman seyirciler bu gözle bakabilirler ve konuyu kavrayabilirlerdi ama hersey karisik verildiginden boyle bir tat almak mümkün degil. haaa keske pumpking'in dedigi gibi yapmis ve bunu gözümüze az da olsa sokmus olsalardi, o zaman filmi daha çok severdim ben. gelelim diger olaylara, bence de artik dialoglar kasici bir hal almisti. hatta içinde purpose, believe ve choose kelimesi olan cümleler atilsa film hiçbisey kaybetmezdi, ilk iki filmde bas agritacak kadar duymustuk zaten. filmi, simdi altindan ne felsefesi çikacak die izleme anlayisini da yanlis buluyorum. ilk filmde saglam bir ogreti bulunuyor diye her yeni filmde baska bir bomba patlatmalarini beklemek biraz haksizlik, ki 2'de zaten ters koseye yatirmislardi. kahin'in kabuk degistirmesi öyle ucuzdu ki g.tümle güldüm bu olaya. bari baska bi yalan uydursalarmis. monica dunyanin en güzel kadini, heryerde soyluyorum(duy beni monica!). trinity de aids galiba, sürekli zayifliyo. film iyiydi, wa$ington kardesleri kutluyorum.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Nov 10, 2003, 08:52 AM#6549

filmde gercek dis dunyayi hic bir sekilde gormedik ki. Zion da, makineler de bu oyunun bir parcasiydi. Baska turlu olamaz zaten, aksi halde bir oyun karakterinin oyun disina cikmasi gerekir ki bu mumkun degil. Hem mimar da Zion'un bu isin bir parcasi oldugunu soylemiyor muydu. Zion program disinda yer alsa programin dongusune nasil dahil olabilirdi ki? Neo mimar ile konusmasinin ardindan morpheus'a kehanetin bir palavra oldugunu, herseyi (Zion'u da) kontrol eden baska bir sistem oldugunu soylemiyor muydu. Bu bahsettigi sistem matrix degil oyunun kendisi idi. Oyun buyuk ihtimalle -ayni kisi tarafindan- altinci kez oynaniyordu. Bu yuzden film benim icin son derece tatminkar oldu. Bu arada filmin kendisi de zaten pek yeni biseyi iddia etmiyor, sadece farkli ve cok guzel bir sekilde anlatilmis. Sofi'nin Dunyasi da bu filme benzemiyor muydu? Ama ben matrix'i daha cok sevdim cunku bence cok daha saglam temellere kurulmustu.

Bu arada Merovingian karakterine hayranligim giderek buyuyor. Filmin belki de en saglam yaratilmis karakteri idi. Hizmetkarlarinin kurtadamlar, vampirler, hayaletler gibi varliklar olmasi, sisteme ve yaraticiya karsi gelmesinden oturu kendine ait kucuk bir krallik kurmasi, bu kralligi icinde cok buyuk bir guce sahip olmasi (o kadar ki kodlari bile encrypt ediyor), seraph ile dalga gecmesi, kendilerine verilen emirlere kayitsiz itaat eden neo ve havarilerini asagilamasi ve herseyi biliyor olmasi ne kadar da lucifer'i cagiristiriyor degil mi :)

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Nov 10, 2003, 09:11 AM#6550

filmin yapisi, daha çok bir bilgisayar sistemi ve içindeki programlar üzerine kurulmustu. bu yüzden bir programi isleten baska bir program olmasi akla oyundan daha yatkin geliyor bence. çünkü oyun oldugunu düsünürsek olan biteni bir mantik silsilesinden daha rahat çikartabiliriz. halbuki filmin inandiriciligi program mantigi gibi bir matematik sistemi uzerinde daha yüksek oluyor. yani verdigin orneklerin hepsine, "bunlar program, olabilir." cevabini vermek mümkün. bu yüzden filmde bu yonde açikça bir gönderme yapilmamis dedim. ama suna inaniyorum, verdigin orneklerin tümü, filmin oyunlari için altyapi olusturmaya yonelik olaylar. yani bu filmin oyunlarinda kullanilacak ozel hareketler ve mekanlar gibi.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Nov 10, 2003, 09:14 AM#6551

yojimbo'nun mesajini yeni gordum, ben yazarken girmis o da. filmi benim icin guzel yapan bu oyun meselesinin gozumuze sokulmamasiydi zaten. Film izleyiciyi dusunmeye zorluyor ama biraz da kolaylastirmak icin olsa gerek merovingian ustune basa basa bunun bir oyun oldugunu soyluyordu zaten. kahin olayi komikti harbiden ama plansiz bir degisikligi acil olarak aciklamaya calisma cabasi olarak gordugumden bisey diyemiyorum.

printerson
printerson
1,034 posts
Nov 10, 2003, 02:51 PM#6560

Şimdi lanet bir mesaj atmak istemiyordum ama naapiym pek de iyi biri olduğum söylenemez. O yüzden atıcam...

İyi-hoş, Matrix tarihe geçti... Ama o kadar. Geçti ve gitti...
İnsan bazen filmleri çok seviyor ve abartıyor. Ne biliym, mesela ben My Best Friend is Wedding'i çok severim. Hastasyımdır ama ne yazık ki hayatımı değiştirmiyor, çağ atlatmıyor...Matrix de gayet iyi oldu. Birinci de baya da gaz yapmıştım ama ne yapalım? Bir yere kadar. Her şey fani :)

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
Nov 10, 2003, 02:59 PM#6562

oha amma agir yazmissin, iyi ki matrix yasamio yani!

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Nov 10, 2003, 03:22 PM#6563

oncel duzdemir denen zibidinin yuzuklerin efendisini cozdum yazisina benzemis bu.

TY
Tyler Durden
39 posts
Nov 10, 2003, 04:26 PM#6564

Matrix'in dialoglarını eleştirenler bence popüler kültürün baskısını üzerinde hisseden insanlar,matrix'in aşırı popüler olması bu insanları matrix'in yapması gerekenleri yapmadığı gibi bir düşünceye itti. Filmin bu kadar popüler olması beni de rahatsız ediyor ama filmi hata arayarak izlemekte bana zevk vermiyor açıkçası!

AN
Anonymous
743 posts
Nov 10, 2003, 07:49 PM#6567

yojimbo wrote:
. monica dunyanin en güzel kadini, heryerde soyluyorum(duy beni monica!).

iletirim.

lan bir suru sey hazirlamistim yazacak ama oyle bir yere girmiski hic canim cekmedi. printersonun yanina geciyor, oyuna gelmedigim gibi oyumu da vermiyorum.

RA
rai
645 posts
Nov 11, 2003, 09:47 AM#6573

olayın felsefe boyutunu "doldurmak" için en çok abandıkları şahsiyet olan baudrillard resmen dalga geçmiş matrixle.

printerson kabaca tercüman olmuş zaten sözlerime. dahası gerçekten muhteşem bir efekt şov olması dışında öyle pek ilginç veya değişik ya da yeni bir "felsefe"si yok bence matrixin. hem zaten tarkan' ın da karma felsefesi var yani noolmuş ki? karşılaştırmak gereksiz belki ama aynı dönemin benzer temalı bir filmi olan fight club' ın kelamı çok daha dolu ve özgündü.

onur yazıcıoglunun bir yazısı vardı filmle ilgili, şimdi üçüncü filmden sonra biraz daha geliştirip derli toplu bir şey yapılabilir bence.

bu noktada bir kez daha özenle vurgulanmasında yarar olan bir nokta daha var ki o da; gerek antik felsefeden bu güne kadar bütün felsefeciler ve felsefenin kendisi açısından gerekse sahip olduğu görsel zenginlik açısından monica ist sehr schööön!

You need to log in to post a reply.