Skip to content

DOGVİLLE

47 replies · 788 views

SH
shattimento
311 posts
Dec 19, 2003, 09:05 AM#7203

Açalım konuyu,

iyi bir film yapmak için müthiş paralara ,bütçelere gerek olmadığının bir kanıtı Dogville ..iyi senaryo ve oyunculuk ile anlatılmak istenen, seyirciye başarıyla aktarılmış,üstelik yaratılmak istenen duygu yoğunluğundan da feragat edilmemiş.Ki duygu yoğunluğu genellikle en basit yoluyla müzik ve teknoloji harikası görüntülerle sağlanmaya çalışılıyor.Abimiz bu noktada bakın bu kadarı da yeterli olabiliyor diyor. Saygıyla eğildiğim nokta da budur.

RA
rai
645 posts
Dec 22, 2003, 09:18 AM#7229

trier' in de dogville de kaçtığı bir kaç kolay yol var ama genel olarak shattimento' ya katılıyorum.

SH
shattimento
311 posts
Dec 22, 2003, 01:36 PM#7234

Sağolasın Rai . Bence Dogville tartışması burada bitmemeli.daha tartışılacak çok nokta var film ile ilgili.
Mesela hep tanıtımlarında" iyilik üzerine bir film "diye lanse edildi de ben filmden çıkınca bu kötülük üzerine bir film diye düşündüm. Sonra bu insanlar kim,gerçekten bunalım dönemi sonrası Amerikan halkı mı? yoksa biz miyiz,anadoluda herhangi bir köyde de aynı şeyler yaşanmaz mıydı?Yada dekor konusunda belki gerçekten kapı olsa bu kadar dikkatimizi çekmeyebilirdi,ama algı doğal olarak dikkati ,kapıyı açmadan mı çıktı,kapının çarpma sesi geldi mi ? vs. gibi ayrıntılara yönlendiriyor.
Sonra bu hikayenin anlatıcısı kim,seyirci nerde duruyor,kimin gözünden hikayeyi görmeye başlıyor,sonra Grace ile özdeşleşip nasıl o cinayetleri işliyor ve üzülmüyor buna.....vs.vs. ..........

CA
caggins
472 posts
Dec 22, 2003, 02:09 PM#7237

rai wrote:
trier' in de dogville de kaçtığı bir kaç kolay yol var ama genel olarak shattimento' ya katılıyorum.

mesela!!

CA
caggins
472 posts
Dec 22, 2003, 02:38 PM#7246

shattimento wrote:

Mesela hep tanıtımlarında" iyilik üzerine bir film "diye lanse edildi de ben filmden çıkınca bu kötülük üzerine bir film diye düşündüm. Sonra bu insanlar kim,gerçekten bunalım dönemi sonrası Amerikan halkı mı? yoksa biz miyiz,anadoluda herhangi bir köyde de aynı şeyler yaşanmaz mıydı?Yada dekor konusunda belki gerçekten kapı olsa bu kadar dikkatimizi çekmeyebilirdi,ama algı doğal olarak dikkati ,kapıyı açmadan mı çıktı,kapının çarpma sesi geldi mi ? vs. gibi ayrıntılara yönlendiriyor.
Sonra bu hikayenin anlatıcısı kim,seyirci nerde duruyor,kimin gözünden hikayeyi görmeye başlıyor,sonra Grace ile özdeşleşip nasıl o cinayetleri işliyor ve üzülmüyor buna.....vs.vs. ..........

Aslında 'iyilik üzerine bir film' diye tanıtılan bu film hakkında senin 'kötülük üzerine bir film' yargısında bulunman çok doğal. Çünkü her kavram zıttıyla anlam bulur. Hatta bu filmin dertlerinden biride iyilik ve kötülük arasındaki o ince çizgi değil mi?
Anlatıcı konusuna gelince; bence bu filmin masalsı anlatımını destekleyen bir unsur. Yani kim olduğu hakkında istediğin her şeyi düşünebilirsin.

Bunalım sonrası Amerikan halkı üzerinden evrensel değerlere ulaşan bir film olduğu için istediğin her yerde yaşanabileceğini de düşünebilirsin. Bu da filmin edebi bir yanı olduğunu göteriyor. Yani 'Bunalım sonrası Amerikan halkı' hikayenin oturtulduğu uygu bir dekor olarak da düşünülebilir.
Seyirci kendini zaten Grace le tam anlamıyla özdeşleştiremez çünkü Grace de masalsı bir karakter. O kasabayı sınayan ve yargılayan doğaüstü bir varlık olarak düşünülebilir.

Kasabanın filmde uygulanışına gelince; Önünde 'SAYGIYLA EĞİLDİĞİN ' yönetmenin hikayeyi anlatmak için seçtiği bir yol. Madem bu filmde bu kadar çok rahatsız olduğun nokta var, niye ve neye saygıyla eğiliyorsun?

SH
shattimento
311 posts
Dec 22, 2003, 03:35 PM#7253

En sondan başlayalım filmden rahatsız olmadım ,bu soruları da merak ediyorum lütfen cevaplayın ve beni cehaletin kara dehlizinden kurtarın diye sormadım,her soruya kendi okumalarım içerisinde kendi cevaplarım var. benim bunu tartışmaya açmamın nedeni senin verdiğin cevaplar da dahil olmak üzere hepsinin çok anlamlı bir platform üzerinde yer alması.benim nerak ettiğim herkes kendi okuması içinde imajları nasıl algılamış, ve yönetmen izleyicide genel hatları olan bir algılama mı yaratmış,yoksa herkes kendi deneyimleriyle farklı sonuçlara mı varmış.
Yani aslında burada genel tavır olarak kullanılan iğneleyici tavırlarla birşeyleri tartışmak değil,tamamıyla yapıcı bir tartışma platformuna yol açmak istedim.Çünkü bu film üzerinde saatlerce ,günlerce konuşmaya değecek ve benim de bundan zevk alacağım bir film.

şimdi,filmin iyilik üzerine diye lanse edilmesi konusunda asıl tartışmaya açmak istediğim, bende ve benim gibi birçok kişide kötülük üzerine diye düşünmemize rağmen ve genel karakter olarak kötüye doğru giden bir film olarak,filmin lansmanında senin de bahsettiğin gibi gösterilenin karşıtı olan "iyilik" kavramının neden kullanıldığı????

Sonra, Sevgili CAGGINS
Anlatıcı konusuna gelince; bence bu filmin masalsı anlatımını destekleyen bir unsur. Yani kim olduğu hakkında istediğin her şeyi düşünebilirsin
diyorsun,
benim bu hikayede yer değiştiren birçok anlatıcım oldu,muhakkak sen de farklı kişileri düşündün yada takıldın.???
Bunu da yoruma açabiliriz.

birde,saygıyla eğilmek buralarda işlenmemesi gereken 7 günahtan biri midir neden bu kadar takıldık???

Sonuç olarak,filmi hala çok beğeniyorum,seviyorum,benim klasiklerim arasında yerini aldı bile,ama iyiydi güzeldi dışında adam gibi şu filmi açalım,herkes kendi okumasını bir düşünsün,belki farklı noktalara varabiliriz.

Yok biz iyi filmdi..... ile yetiniyorsanız (o filmi tartışmak adına) ona da saygı duyarımm ,ne diyeyim daha..

CA
caggins
472 posts
Dec 22, 2003, 07:48 PM#7256

öncelikle ben bu başlığı insanların film hakkındaki görüşlerini okuyabileyim ve tartışabilelim diye açtım. sorularını filmin (olmamış) noktaları olarak yazmışsın ya da ben öyle algıladım. niye ve neye saygıyla eğiliyorsun sorusu da açıklarsın diye direk sorulmuş bir sorudur madem bu kadar tartışmak istiyorsun kendi okumalarından bahsederek başla emin ol ki gerisi gelecektir.

SH
shattimento
311 posts
Dec 23, 2003, 07:07 AM#7268

ok. uzlaşıyoruz sanırım.dün yine L.v.T ile ilgili bir yazı okurken bu benim takıldığım iyilik ve kötülük kavramı üzerine(aslında filmi oturttuğu eksen) aşağı yukarı şöyle demiş; iyilik ve kibir arasında çok ince bir çizgi vardır.İnsanların yaptıkları hatalara karşı tamamen bağışlayıcı olmak o kişide çok fazla kibir olduğunu gösterir.Eğer kasaba halkından bazıları Grace'e tecavüz ediyorsa ve bunun karşılığında Grace bu onların suçu değildi diyorsa bu Grace'in kibirinin göstergesidir diyor.Bu arada Grace zaten merhamet anlamına geliyor.
bizim kültürel dil kodlamamızda ya da özelleştireyim bende iyiliğin bu top noktasını kibir diye ben adlandıramıyorum.Zaten ben filmi anlamlandırırken yoğun olarak Grace'in bağışlayıcı tavırlarına değil de ,kasaba halkının benm tanımlamamla kötü tavırları üzerine yoğunlaştım.Grace'in tavırları o ana kadar bir saflık olarak gözükmüştü bana,taki Grace erk yer değiştirip kendine geçtikten sonra tüm kasaba halkını vurup,kasabayı ateşe verince bunu çileden çıkmış bir insan davranışı olarak değil de geriye dönüp bir daha Grace'i düşünme gereği duyuyorsun.
Evet böyle düşününce biryerlere varabiliyorum ,ama Grace 'in davranışlarını tanımlamak için Kibir kelimesi bana hala çok uzak.
Ne diyorsun???

SH
shattimento
311 posts
Dec 23, 2003, 02:59 PM#7283

Rai, ya nasıl motive edilir ki şimdi...Sen yazmaya başlasan.........

RA
rai
645 posts
Dec 23, 2003, 03:14 PM#7284

yazmayı bırak onu bile silmiştim.

ama kaba bir çatı kurarsam şöyle bişey çıkartabilirim.

tarihi, politikayı, dinsel ve devrimci bir takım referansları "aynı anda" ve böylesine "özenle" yanına alıp amerikaya vurmak kitle iletişiminin indirgeyici doğası sabit kaldığı sürece dramatik ya da kaderci olarak niteleyebileceğimiz doğu insanında az veya çok olan anti-amerikanizmi üst düzey bir entelektüel kurgulamayla faşizme doğru iteleyebilir. bence bunu da ancak bir kalvinizmi iyi bilen (kalvinist demiyorum) bir trajik-avrupalı yapar ve bilerek yapar.

anlamadım açıkla derseniz açıklayamam, manyaksın sen ya da saçmalıyosun derseniz büyük ihtimalle haklısınızdır.

Last edited: Dec 23, 2003, 04:08 PM (1)

SH
shattimento
311 posts
Dec 23, 2003, 03:20 PM#7286

?????????

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Dec 23, 2003, 03:58 PM#7287

rai wrote:
yazmayı bırak onu bile sildim.

mizikciligi birak... korsan cd vakasi topiginden sonra rai burada neler dokturecek diye beklerken oldu mu simdi bu? filmin korsanini ariyordum ben de, su tartismanin bir ucundan tutabilmek icin.

RA
rai
645 posts
Dec 23, 2003, 04:09 PM#7288

aha da yukardadır.

SH
shattimento
311 posts
Dec 24, 2003, 07:50 AM#7295

rai anladığım kadarıyla filmin faşizan bir tavrı olduğundan ve L.v.T'nin bunu bilerek ve ciddi bir farkındalık içinde yaptığını söylüyorsun.Ve bu tür bir bilinç altı kodlamaların uzun vadede insanları antiemperyalist bir faşizme sürükleyebilir diyorsun.Yani L.v.T'nin bile bile gol attığını söylüyorsun.Doğru olma ihtimali çok yüksek.Tabi bunu yapışındaki niyet ciddi olarak devreye giriyor o zaman.
Yani Tom filmin başında "Anlatacağım hikayedeki kasabanın adı Dogville olsun istemiyorum.Çünkü evrensel bir hikaye anlatmak istiyorum diyor."
Şimdi beraber düşünelim L.v.T bu tür algılanmaların olabileceğini ve bunu önleme cümlesini de filmin başında kuruyor.(burada hala çok pozitif değilim)
Ama bu etik ve ahlaki değerler konusunda adı çıkmış dokuza inmez sekize bir Amerikan toplumunun da varlığı ( ya da senelerdir Amerika dışındaki tüm ülkelerde böyle bir algının sözkonusu olması) gözardı edilemez bir gerçek.
Hani özelliklerini söylesen ver bir örnek bu topluma desen çekinmeden telaffuz edebileceğim bir isim.
Sonnraa L.v.T 'nin de bizim gibi senelerdir aynı imaj bombardımanıyla dolduğu ve böyle bir film çekmek istediğinde aklına ilk gelen ve örneğe en çok uyanı seçtiği düşünülebilir.
ya karışık bir durum aslında hem sana sunulmuş(da sunulmamış) bir ülke ismi var,hem filmi seyredince yok bu Amerikan halkı üzerine bir film değil her insan bunu yapabilir diyebiliyorsun,bir ters etki söz konusu burda.
Bilinçli mi ??? Tartışılır.Bana kalırsa bilinçli olma ihtimali yüksek.

SH
shattimento
311 posts
Dec 24, 2003, 03:15 PM#7303

yahu ben sıkıldım böyle kendi kendime mi konuşuyorum nedir? Aloooo,orda kimse var mıııııııııı??????????

You need to log in to post a reply.