Nuri Bilge Ceylan
84 replies · 1,416 views
pek bi teşekkürlerimi sunuyorum efendim, inşallah elden geldiğince forumzen olmaya çalışiciim, istifadesi bol bir ortam gibi görünüyor.
ben de selam edeyim herkese giriş bazında :)
Demirkubuz "bir gün filmlerimi sadece ben izlesem de film yapıcam" diyo.Bu Sermest Çapan ın sorusunun sade bir cevabı.Film dediğimiz mastürbasyonla aynı kapıya çıkar ya da seyretmekten bıkmıcağımız ve şekil vermekten çekinmiceğimiz bir dışkıyla!Bunun kitlelere malolması ve ya olmaması önemsizdir bana göre.
Uzak sevmediğim bir film ama Nuri Bilge sevdiğim bir yönetmen.Uzak ta tarzını sonuna kadar koruyan(cak) bir yönetmen olduğunu kanıtlıyor.
Uzakı'ı bi daha izledim, bi daha yarısında çıkmadım, bi daha hasta oldum filme, salonda 4 kişi vardı... öndeki koltuğa ayaklarımı da uzattım, zevkten dört köşe vaziyette yine izledim... rica edicem kimse gitmesin nbc filmlerine... bölye çok keyifli oluyo... neden kimse gitmiyo bu filmlere diye kafa yoranlara da evde titanik paritisi vericem...
ben izledigimde salonda iki kisiydik, bir bayan vardi. filmi gostermezler diye cok tirstim, allahtan ucuncu geldi de izleyebildik. (belki iki kisiye de gostereceklerdi bilemiyorum). ben de yayila yayila izledim ama ari sinemasinda saglam koltuk bulana ask olsun. ben bitane buldum, hep ona denk getirmeye calisicam artik.
bu adamın kaderi ödül almak oldu... daha ne olsun...
nbc
nuri bilge ceylan başlığı, türkiye sinemasına yönelik genel bir tartışmaya dönüşmüş. bu pek manidar. zira nbc, türkiye sinemasında yeni bir soluğu ifade ediyor. filmografisindeki filmlerin sayısı bu kadarcık olan bir yönetmenin türkiye sinemasını bu denli derinden etkileyebilecek bir görünüm vermesi onun bu genç yaşındaki olgunluğunun da göstergesi olarak değerlendirmek gerek.
nbc dikkate alınması ve değeri bilinmesi gereken bir yönetmen. uzak ve koza'nın bir dvd içerisinde satışa sunulmuş olduğunu ve fiyatının da uygun olduğunu söyleyeyim. edinmek isteyenler divx indirmek yerine filmi satın alsınlar derim.
açıkçası ben türk izleyicisi konusunda umutsuzum.
nerde magazin orda bizim seyirci,magazin yok izleyici de yok.yani onların bu önü geçilemez röntgencilik durumlarını tatmin etmelisiniz ki filminiz izlensin.
Mesela duvara karşı diğer filmlere nazaran bayaa ilgi gördü nedenn ödüllerden mi hayır sibel kekilli 'nin olayından.
sonra mediazazen 'in de deneyimleediği gibi mehmet öldü de filmle ilgili iiki haber çıktı memleketimim bolca reyting alan haber bültenlerinde.insanlar seyretmek istedi, uğraştı.
bu nedenledir ki seyirci izlesin die film yapılacaksa pek bi alternatifimiz yok.zira tv 'lerde bolca ipucu var artık ne yapılsa izlenir üzerine.
filmlerin pazarlama stratejilerini bile asparagaslar kim kimle birliktre oldu çekimler sırasında vs. üzerine kuruyorlar.
sonuç olarak belki biraz sert bi yorum ama " türk izleyicisinden bi cacık olmaz".
isteyen yönetmen de istediği gibi takılsın.
NBC'nın da zaten yeri belli,anlatım tarzı belli,geleceği de bence??(bi kaç soru işaretim olmasına rağmen belli)
niş bi izleyicisi var,ne çok artar ne çok azalır,sadık ve onu anlayan (tabe türkiye seyircisinden bahsediyorum yineee)
türkiye seyircisi...
türkiye'deki sinema izleyicisi profilini değerlendirirken bir şeyi gözden kaçırmıyor muyuz? NBC sinemasını herhengi bir ülkenin sinema izleyicisinin çoğunluğu sevemez/izleyemez/anlayamaz. bu pek çok başka yönetmen için de geçerli. evet, bunun en önemli nedeni medya manipülasyonu, pazarlama, ve saire. kitlesel sinemanın nbc, tarkosvsky, bunuel gibi adamları anlaması beklenemez zaten. bunlar sinemanın ilerletici unsurlarıdırlar, ama ticari sinema asla bunlara yüzünü dönemez. yoksa "sıkıcı" olur. ve kimse sıkıcı bulduğu bir şeye para vermek istemez.
bu nedenle nbc'yi değerlendirirken onu türkiye'nin izleyip izlemediğiyle değil, dünya sinemasının değer verip vermediğiyle ele almak gerek. buna da sanırım kuşkusu olan yoktur. yoksa türkiye'de yalnızca 20 bin kişinin izlemiş olması (fransa'nın onda birinden daha az galiba, ancak rakamlar konusunda emin değilim) nbc hakkında temel ölçekte bir gösterge değildir kanımca.
nbc hiçbir zaman milyonların izlediği bir film çekmeyecek ve mutluluğundan bir şey kaybetmeyecek.
yorumlarım çok fazla neden türk izleyicisi NBC izlemiyo üzerine değildi aslında,genelde türk izleyicisi ne izler temalı bi yorumdu.ucu da doğal olarak neden NBC izlemeze de dokunuyo tabii.
popüler sinemayla da alıp veremediğim yok benim bahsettiğim bi dejenerasyon ve filmlerin bile önüne geçen magazin olgusu...
NBC'nin ise yada herhangi bir yönetmenin önce kendi ülkesinde anlaşılması konusunda ciddi olarak düşünüyorum.beraber de düşünelim bunu ..ok evrensel olması gereekir, bu sürekliliğinin, evrensel kodları çözmüş olduğunun vs falan bir işaretidir amaa,düşünebiliyo musunuz bir yönetmen kendi dilini, iletişim kodlarını, mekanını, insanını ,hikayelerini (o ülke ve insanı ile alakalı herşeyi filminde kullandığı) halde kendi ülkesinin insanı tarafından anlaşılamıyor.düşündürücü ve olmaması gereken bence bu.
yani bence de NBC'nin daha önce de belirttiğim gibi popüler olma kaygısı yok,niş bi kitlesi var,onu hep takip edecekler vs.
ama sonuçta bu adamı neden yan komşusu anlamıyoo?? bu soruyu da görmezden gelemiyorum.
yerellik evrensellik tartışmasıyla ilgili olarak murat belge'bir bir yorumu vardır: "yerel olmayan evrensel de olamaz" der (Edebiyat Üstüne Yazılar). Bence durumu oldukça iyi açıklıyor. nbc'nin yerel öğeleri çok başarılı biçimde kullandığını, türkiye'deki kentli-köylü zihinsel yapıları arasındaki farklılığı iyi verdiğini ve buradan kalkarak evrensel boyutta sorgulamalara giriştiğini düşünüyorum. ama yerellik kanımca bir yönetmenin kendi ülkesinde anlaşılıp anlaşılamamasıyla ilgili değil pek, onun elindeki yerel öğeleri kullanıp kullanamamasıyla ilgili. kullandığı dil onun çoğunluk tarafından anlaşılmasını engelliyor, ama tam da bu dil sayesinde kafasındaki o evrensel meseleyi anlatabiliyor. "düşünebiliyo musunuz bir yönetmen kendi dilini, iletişim kodlarını, mekanını, insanını ,hikayelerini (o ülke ve insanı ile alakalı herşeyi filminde kullandığı) halde kendi ülkesinin insanı tarafından anlaşılamıyor." çelişkisinin yanıtı da burada gibi. yani özelde nbc'nin türkiye seyircisi tarafından anlaşılamaması durumu için yapabileceği bir şey yok. sorun "yan komşu"da. burada shattimento'nun söylediği dejenerasyon noktasına geliyoruz. bu da doğrudan toplumla ilgili bir durum. belki nbc başlığı altında tartışmak uygun olmayabilir ancak ben devam edeceğim.
show tv'nin haber tarzını bilirsiniz. önce spiker haberle ilgili bir şeyler okur. sonra kocaman bir yazı uzaktan gelerek ekrana hızla çarpar ve bu sırada patlama sesine benzeyen bir ses çıkar. yazıda da haberin içeriği ile ilgili bir açıklama olur ("ŞOK ŞOK ŞOK, YAKIŞIKLI FUTBOLCU ALİ EREN KAZA YAPTI" gibi büyük harflerle küfreder gibi yazılmıştır). Sonra haber metni boyunca da onlarca kez haber yinelenir, yine yazılar gelir, gider, aynı görüntüler tekrar tekrar gösterilir. böyle bir durumda haber kafanıza kazınmaya çalışılır. hiç bir şeyi kaçırmamanızın yan etkisi olarak bir şey ancak yüz kere söylendiğinde anlar hale gelirsiniz. sonra tv dizilerine bakalım. basit bir kurgu, melodramatik bir yapı, birz hüzün bulamacı, "hepimizin yaşadığı şeyler", yıldızlar, "büyük" sözler ve saire. böyle bir medya bombardımanına maruz kalan bir ülkenin (neredeyse bütün dünyada benzer bir durum var sanırım) nbc ile imtihanından geçmesi olanaklı mı?
not: benim yan komşum yıldız tilbe dinliyor.
Last edited: Jan 06, 2005, 12:01 PM (1)
NBC'nin filmlerinde gayet yöresel unsurları görmek mümkün. Hatta bu ısrarla vurgulanan bir şey ama bence bu filmleri "zor filmler" yapan, NBC'nin temposu. Yavaş yavaş, sakin sakin giden filmler yapıyor. Her sahneyi nakış gibi işliyor. Ancak bu ince işçilik, seyirciden de bekleniyor. Bu anlamda shattimentonun sözünü ettiği "niş kitle" konusuna katılıyorum.
Tabii bu durumun şöyle bir yönü de var; NBC konuya da çok hakim. Entellektüel hali de bu ince işçiliğe neden oluyor.
teşekkürler paranoidandroid.öslemişim wallaaa buraları:)
ereninan işte türk izleyicisinden bi cacık olmaz derken kasdettiğim buydu.yan komşunun vahim durumu.nbc 'yi hiç anlayamayacak olması.
Diğer konu için ayrı bi başlık açalım bencee.birçok kişinin söyleyecekleri vardır konuda diye düşünüyorum.
You need to log in to post a reply.